Posted on

Важноста на чувувањето спомени: Создавање фото-книга за првата година на вашето бебе

Како мајка, ја разбирам длабоката важност и тежина кои ги носат спомените. Тие не се само доказ за минатото, туку и врска со иднината.

А има ли подобар начин да ги зачуваме спомените на нашите малечки од фото-книга со нивните најважни фотографии? Тоа е идеален начин да се доживеат одново тие драгоцени моменти и да се зачуваат за цел живот.

фотографии, девојче пеперутка

Ќе ја цитирам Маја Анџелу: „Се радуваме на убавината на пеперутката, но ретко ги согледуваме промените низ кои поминала за да ја достигне таа убавина“. Истото може да се каже и за нашите малечки. Тие растат и се менуваат толку брзо, пребзо… а фото-книгата за првата година ни овозможува да го уживаме секој скапоцен момент подолго и да ја согледаме трансформацијата од мало пакетче радост во љубопитно мало истражуваче.

Сакам да ви помогнам да создадете прекрасна книга со фотографии за вашето бебе што ќе ја чувате низ годините што доаѓаат. Еве неколку совети како да започнете:

Изберете ги вистинските фотографии:

Изберете ги најдобрите фотографии кои ги доловуваат најважните моменти на вашето бебе. Не мора да ги користите сите фотографии што сте ги направиле, само изберете ги оние што се значајни за вас и кои би биле значајни за вашето малечко.

Процесот на дизајнирање и изработка на оваа фотокнига треба да биде плод на најблиските личности на вашето бебе. Вклучете ги вашиот партнер, како и поблиските личности. Потсетете се заедно на моментите и издвојте ги оние поважните. Можеби некој ќе сака да додаде нешто, да остави некоја порака, која на вашето малечко за години од денес многу ќе му значи.

Кои фотографии да ги вклучите во првата фотокнига на вашето малечко?

Неколку важни моменти кои би можеле да ги вклучите во фото книгата за прва година на вашето бебе може да бидат:

 • Првата ултразвучна слика
 • Труднички фотографии
 • Првата слика во болница
 • Првото гушкање
 • Првото капење
 • Првата насмевка
 • Првото излегување
 • Првата слатка облека
 • Прво превртување
 • Првото забче
 • Првото самостојно застанување
 • Први чекорчиња
 • Првата играчка
 • Првото запознавање со милениче
 • Првиот празник
 • Првата храна
 • Лазење
 • Како седи
 • Првиот одмор
 • Запознавање со поширокото семејство
 • Првиот маскенбал
 • Првата фризура
 • Играње на лулашки или на лизгалка
 • Првата посета на зоолошка градина или аквариум
 • Бебето прв пат носи чевли
 • Првата семејна фотографија
 • Прва роденденска торта
 • Прва роденденска забава

Со вклучување на овие важни моменти во вашата фотокнига, ќе имате уникатен спомен што вие и вашето дете ќе го обожавате. Никако не ги изоставувајте драгите луѓе во животот на детето. Често се случува да се вклучат фотографии исклучиво од бебето, но помислете си и од негова перспектива – кога ќе порасне и ќе ја гледа својата фотокнига сигурно би сакало да го види семејството, другарчињата и останатите драги луѓе кои биле дел од детството на вашето малечко.

Одберете ја вистинската фотокнига:

Добро е да ја одберете вистинската фотокнига која ќе одговара на вашиот стил, број на фотографии кои сакате да бидат вклучени и секако вашиот буџет. Запомнете ова е фотокнига која ја правите еднаш во животот за вашето малечко. Првата година секогаш има најголем број на фотографии кои заслужуваат да бидат испечатени, токму поради промените кои се случуваат на дневна база.

Препорачувам да креирате Марудибук со 19х19см за првата година на бебето. Овие фото-книги имаат до 116 страници, што треба да биде повеќе од доволно за прво да се зачува секоја скапоцена фотографија.

Можете да го изберете и Луксбукот – премиум фото албум со дебели страници кои даваат луксузен изглед. Има тврд повез и архивски квалитет, што го прави совршен за зачувување на помал број внимателно одбрани спомени за генерациите што доаѓаат.

Додајте ги фотографиите од вашето бебе од вашите уреди, Facebook албуми или Instagram во Вируелниот дизајнер на MarudiBooks за да можете да започнете да ја креирате вашата фото-книга или контактирајте ме за да ја уредам јас за вас.

Организирајте ги вашите фотографии:

Подредете ги вашите фотографии така што ќе раскажуваат приказна. Поделете ја вашата фото-книга во поглавја според пресвртниците на вашето бебе, како што се првата насмевка, првите чекори или првите зборови или пак хронолошки – пр. по месеци.

Изберете го вистинскиот дизајн:

Изберете дизајн што ги надополнува вашите фотографии. Во Marudibooks, нудиме широк спектар на минималистички шаблони и бројни фонтови за да добиете дизајн кој ќе го издржи тестот на времето.

Додавање текст:

Вклучете наслови или куси текстови за да им дадете контекст на вашите фотографии. Запишете го датумот, локацијата и сите други важни детали што сакате да ги запомните.

Персонализирајте ја вашата фото-книга:

Направете ја вашата книга навистина уникатна со додавање на името на вашето бебе, детали за раѓање, куси потсетници на настаните или специјална порака до вашето дете.

Бидете креативни:

Не плашете се да додадете креативни додатоци. Фотографиите не мора да се само од вашето бебе, вклучете ги бебешките уметнички дела, детали од бебешката соба, фотографија од нараквиците од болница или омилената комбинација на алишта за шетање и слично.

Едноставноста е безвременска:

Запомнете, најважно е да ги доловите драгоцените моменти на вашето бебе. Немојте да трошите драгоцено време со перфекционизам во потрага по совршенство. Убавината на фото книгата за бебиња е во нејзините несовршености и искреноста на спомените што ги доловува.

Првите моменти на секое бебе заслужуваат достојно да се зачуваат, тоа е една од главните причини зошто го основав Марудибукс по долги години работење како семеен фотограф. Се надевам дека овие совети ќе ве инспирираат да создадете прекрасна фото-книга за првата година на вашето бебе што ќе ви носи радост низ годините што доаѓаат.

Не потпирајте се на дигитални уреди за да ги зачувате вашите фотографии безбедни, извадете ги од нив и испечатете ги. И уште поважно – не им ја намалувајте вредноста на секојдневните, спонтани фотографии. Ветувам не е потребно да изгледаат исто како оние на совршените инста профили. Вашите фотографии, фотографиите на вашето малечко, на вашето семејство се совршени баш онакви како што се! Можеби се недоволно добро осветлени, малку матни, или можеби не сте ускладени со облеките, без фризура и шминка. Сепак, тие се скапоцен доказ за сите промени кои ги дожевеавте во годината која ја документирате за да се достигне убавината на пеперутката. Почнете да ја креирате годишната фото-книгата за вашето малечко со МарудиБукс уште денес.